Hoe werkt het?

Wanneer je een echo wil laten maken kun je bij ons online een afspraak maken via de afsprakenplanner. We werken uitsluitend op afspraak. Wanneer je geen geschikte beschikbare tijd kunt vinden in de planner, kun je natuurlijk altijd even telefonisch contact opnemen, dan komen we er samen wel uit. Zeker sinds ik de praktijk zo dichtbij

Bij binnenkomst kunnen jullie plaats nemen aan de tafel in de wachtkamer, waar jullie ook iets te drinken kunnen pakken. De echosopiste zal jullie hier op komen halen.
Om een echo te maken is het noodzakelijk dat we gel op de buik van de zwangere aanbrengen, zodat de geluidsgolven goed door de huid geleid kunnen worden. Dit zorgt voor zo scherp mogelijke beelden van de foetus. De gel die we gebruiken is op waterbasis en onschadelijk voor de huid.
De echobeelden zullen voor jullie te zien zijn op een groot tv-scherm, zodat iedereen die is meegekomen alles goed kan bekijken. We zullen een duidelijke uitleg geven over wat er allemaal te zien is, en samen kijken naar jullie kindje. We kijken altijd eerst in 2D naar de ligging van het kindje, luisteren naar het hartje en leggen uit wat er allemaal te zien is.
We beschikken over goede apparatuur en kunnen daarom ook zeggen dat de kwaliteit van de beelden meestal goed is. Toch kan het zijn dat het kindje niet goed in beeld gebracht kan worden, doordat het bijvoorbeeld de handen voor het gezicht heeft. Wij zullen dan altijd proberen een oplossing te vinden. Het kan dan bijvoorbeeld helpen om eventjes op de zij te gaan liggen of kort rond te lopen. Wanneer het dan nog niet lukt en jullie wel in de geschikte termijn een afspraak hebben gemaakt, mogen jullie altijd nog een keer terugkomen voor een nieuwe echo, die dan uiteraard gratis is!

De kwaliteit van de opnames hangt daarnaast ook nog af van een aantal andere factoren, zoals: de fase van de zwangerschap, de ligging van de placenta, de hoeveelheid vruchtwater en de huid en het onderliggend vetweefsel van de zwangere vrouw, maar ook de ligging van het kindje. Deze factoren hebben we natuurlijk niet in de hand. Uiteraard proberen we altijd een oplossing te bedenken. Het kan dus zijn dat je op je zij moet gaan liggen of even mag opstaan zodat het kindje gunstiger gaat liggen.

Wat is echografie?
Bij echografie wordt gebruik gemaakt van ultrageluidsgolven. Met behulp van een zogeheten transducer op de huid worden geluidsgolven uitgezonden en ontvangen. Deze golven worden door het lichaam gestuurd en teruggekaatst door de organen en verschillende weefsels. Deze informatie wordt vervolgens door het echo-apparaat omgezet in beelden op het scherm.
Op een ontspannen manier kijken jullie live naar de bewegingen van jullie baby op een groot scherm. Je kunt kiezen of je 2D of  zelfs 4D beelden wilt zien.
2D, (2-dimensionaal), is de bekendste echografietechniek, waarbij lengte en breedte als een doorsnede of coupe zichtbaar worden. Deze techniek wordt toegepast om zwart-wit doorsneden te maken. Deze beelden ken je van de echo’s die gemaakt worden bij de verloskundige.
3D echografie werkt hetzelfde, maar omvat ook informatie vanuit de diepte. Door de verschillende 2D beelden samen te voegen en tegelijk te verwerken, kan er daardoor een 3 dimensionaal beeld gemaakt worden. Op die manier is het mogelijk om het gezichtje van jullie kindje te zien. Het resultaat van 3D echografie geeft stilstaande beelden.
Dankzij de 4D techniek kunnen we de 3D-beelden bewegend gaan bekijken, hierdoor wordt de indruk van beweging gegeven, net zoals film. Je ziet je baby dus live bewegen zoals hij of zij op dat moment beweegt binnen in je buik.  We maken dan ook geen 3D, maar alleen 4D echo’s, dat geeft namelijk de grootste kans op mooie beelden, doordat we uit de bewegende beelden de mooiste secondes opslaan als foto’s.